Ansvar för ordningen
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som föreningsstämman fattar. I den löpande förvaltningen ingår också ordningsfrågorna. Detta innebär att styrelsen har ansvaret för att det är ordning och reda både i och utanför huset/husen. Alla är skyldiga att rätta sig efter ordningsreglerna. Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar.
För vem gäller reglerna?
Ordningsreglerna gäller dig som bostadsrättshavare men även familjemedlemmar omfattas liksom gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Ordningsreglerna gäller också för andrahandshyresgäster.
Vad händer om ordningsreglerna inte följs?
Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du skall få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Först måste styrelsen anmana den som bryter mot reglerna att följa dessa. Det sker via HSB som upprättar en rättelseanmodan. Därefter och om medlemmen eller hyresgästen trots anmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.
Vem kan jag fråga?
Har du funderingar över något som tas upp i dessa regler är du alltid välkommen att kontakta styrelsen i din förening.
Vårda föreningens tillgångar
Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla. Det gäller även elen till motorvärmaruttag, den betalas av oss alla gemensamt.
§ 1 Allmän aktsamhet
- Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom.
- Om akut skada sker i huset tag i första hand kontakt med fastighetsskötare eller någon annan i styrelsen.
- Vänligen skräpa inte ner i och runt om våra fastigheter. Fimpar, snus, godispapper och flaskor får självklart inte slängas på marken.
- Rastning av hund är inte tillåten inom föreningens område.
- Anmäl till styrelsen om ohyra visar sig i din bostad.
- Rökning är INTE tillåtet i närheten av entréerna.
§ 2 Om säkerhet
- Det är inte tillåtet att tända en eldslåga i trapphusen. Detta inkluderar cigaretttändare, marschaller och tomtebloss.
- Inga saker får förvaras i trapphusen. Trapphuseen är räddningsväg och måste av säkerhetsskäl alltid vara framkomliga.
- Kontrollera att porten till trapphusen är stängd efter in- och ut passage.
- Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
- Lämna inte källardörrar olåsta eller uppställda.
- Var försiktig med levande ljus.
- Din bostad ska vara utrustad med en eller flera brandvarnare, beroende på bostadens storlek.
- Meddela gärna grannar och/eller styrelsen om du/ni är bortrest under en längre tid. Vi hjälps åt att hålla koll!
§ 3 Balkonger
- Det är inte tillåtet att skaka mattor och sängkläder från balkongen. Det finns piskställning bakom carport 81
- Blomlådor ska placeras innanför balkongräcket. Se även till så att blomvatten inte hamnar på våningen under.
- Grillning på balkong är endast tillåten med elektrisk grill.
- Om du röker på balkongen eller i fönster tar du givetvis hand om dina fimpar. Fimpar får självklart inte slängas ned från balkongen eller fönster. Tänk på att visa hänsyn mot dina grannar.
§ 4 Undvika gnagare och andra skadedjur
- Det är inte tillåtet att mata fåglar eller husdjur på gårdar eller uteplatser eftersom detta riskerar att locka till sig råttor eller andra skadedjur.
§ 5 Tvättstuga i nr 79 och 39
- Bokningsschema finns i trapphusen. Särskilda regler finns anslagna i varje tvättstuga.
- Tvätt ska kunna påbörjas angivet klockslag. Maskinerna stängs av automatiskt kl 22:00
- För tvättpass gäller följande tider.
- KL: 07.00-10.00, KL: 10.00-13.00, KL: 13.00-16.00, KL: 16.00-19.00 samt kl19.00-22.00.
- Torktumlare och torkskåp får disponeras maximalt 1 timme efter avslutat pass.
- Annan medlem kan överta tvättid om tvättning ej påbörjats inom 30 minuter.
- Tvättstugan ska lämnas städad, vilket innebär att golv avtorkas, tvättmedelsfacken rengörs, torktumlarens luddfilter rengörs samt avtorkning av maskinerna samt att torkskåpet rengörs in- och utvändigt. Glöm heller inte att torka av mangeln.
- Vid fel på utrustningen vänligen gör en felanmälan enligt anslag i tvättstugan. Observera att felanmälan inte ska göras direkt till enskild styrelsemedlem.
OBS! Mattor får inte tvättas i maskinerna. De är endast avsedda för hushållstvätt.
§ 6 Cyklar, barnvagnar, mopeder, och rollatorer
- Cyklar ska förvaras i cykelrum i källarenpå avsedd plats eller i cykelställ. Cyklar och barnvagnar får inte ställas i trapphusen eller framför portar.
- Barnvagnar och rollatorer får inte placeras i entrén eller i trapphusets olika våningsplan, då det är en utrymningsväg.
- Mopeder och motorcyklar får ej förvaras i cykelrum eller källargångar. Moped som är tömd på olja och drivmedel kan förvaras i hyrt och låst källarförråd.
- Barnvagnar placeras i barnvagnsrum i trapphus (41/81) eller i där för avsett rum i källaren (39/79).
Förningen kommer med jämna mellanrum be de boende att märka upp cyklar och barnvagnar m.m. Omärkta cyklar och barnvagnar kan komma att forslas bort vid vår- och höststädning. Föremål som inte hör hemma i barnvagnsförråden kommer också forslas bort.
§ 7 Grönytor och lekplatser
- Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar mm samlas ihop efter dagens slut. Spridda leksaker försvårar vår trädgårdsskötsel och framkomlighet.
- Lekplatser finns på varje innergård samt nere vid den stora parkeringen.
- Grönområde finns också bakom de övre radhusen med boulebana, fotbollsmål, grillplats och bänkar. Det finns också badmintonnät ovanför hus 69.
- Skador eller fel på utrustning anmäls till fastighetsskötare.
- Vid användning av marschaller ska de placeras så de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar egendom eller orsakar brand. Vänligen ta bort utbrända marschallburkar samt stearinfläckar efter er.
§ 8 Avfallshantering
- Bostadsrättsinnehavaren slänger hushållssopor i sopkärlsskåp vid infart till övre carport eller utanför hus 39. Soppåsarna ska vara väl stängda för att förhindra dålig lukt och nedsmutsning.
- I vår förening sopsorterar alla sitt avfall. Föreningen har ej grovsopshantering utan sådant avfall samt kartonger, tidningar, tidskrifter, metall, glas och plast hänvisar vi till närmaste returstation. För större och miljöfarligt avfall hänvisar vi till närmaste återvinningsstation (SÖRAB, Smedby).
- Tömning av sopor sker varje torsdag. Viktigt att man inte ställer något fordon i vägen för renhållningsteknikerna.
- Sopor får inte ställas i trapphusen i väntan på att slängas.
- Sopor får ej heller ställas i cykelrum, i gången utanför källarförråd, ej heller i entréer eller trapphus.
§ 9 Källare
- I källare får endast personliga tillhörigheter förvaras i respektive förråd som tillhör bostaden.
- Gångar och trapphus ska hållas fria enligt Räddningstjänsten. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i förråden.
- Inga explosiva varor eller bränsle får förvaras i fastigheten. Gällande förvaring och laddning av elfordon och mopeder se paragraf 6 och 10. Gasolflaskor får inte heller förvaras inomhus utan enbart väderskyddat utomhus.
§ 10 Parkering & Fordon
- En (1) parkeringsplats ingår till varje bostad i så kallade carports. Parkeringsplatsen är märkt med adressnumret samt 2 siffror till (vissa har valt att ta bort dem, vilket är tillåtet. Dock så måste dessa återmonteras vid av flytt).
- Det råder parkeringsförbud inom föreningens område. Det är endast tillåtet att stanna utanför port vid i- och urlastning, flytt eller sjuhustransport. Brandbilar, polisbilar samt ambulanser, handikappfordon m.m. måste alltid kunna komma fram.
- Vid parkering på gator är det kommunens parkeringsregler som gäller.
- Carporten ska hållas fri från löv, skräp, snö och brandfarliga vätskor.
- Laddning av fordon med möjlighet till elektrisk framdrift är förnärvarand INTE tillåtet under några som helst omständigheter i carportarna då elsystemet inte är anpassat för laddningsbara fordon. Det är heller ej tillåtet att dra ut egen skarvsladd från radhus eller lägenhet, eller ladda elektriskt fordon i källarförråden. Det gäller även elmopeder, elsparkcyklar och elcyklar.
- Tvätt av fordon är inte tillåtet i carport eller på annan plats i föreningens område.
§ 11 Egen antenn
- Det är inte tillåtet att fästa upp parabolantenn eller annan utomhusantenn utan styrelsens tillstånd, varken på fasad eller balkongräcke.
§ 12 Husdjur
- Innehavaren av husdjur ska se till att djuren inte stör eller förorenar i fastigheterna eller omkring i området.
- Husdjuren får inte heller rastas inom föreningens område.
- Spillning som husdjur lämnar ska alltid plockas upp. Detta gäller även besökares djur.
§ 13 Störningar
För att alla ska trivas i vår förening är det viktigt att visa hänsyn och inte störa grannarna.
Lagen ser strängt på störningar.
Den som stör och inte rättar sig efter tillsägelse från styrelsen och om ingen bättring sker delas en rättelseanmodan ut. Detta kan vid upprepade fall bli skäl för uteslutning ur föreningen, vilket indirekt innebär att man blir tvungen att sälja sin bostadsrätt.
Skyldigheten gäller i bostaden men också i gemensamma utrymmen såsom tvättstuga, trapphus, källare samt föreningslokal. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från och med klockan 22.00 till 07.00 då alla har rätt att ha det tyst och lugnt i sin bostad.
- Ska du ha fest informera grannarna i god tid innan. Glöm inte visa hänsyn.
- Bullrande och störande arbeten får inte förekomma mellan klockan 21.00 och 08.00.
- Använd sunt förnuft och meddela grannarna om du kommer att utföra mera omfattande arbeten. Sådant arbete ska ske under dagtid. Informera gärna dina grannar om du tänker utföra störande arbeten på helgen.
§ 14 Andrahandsuthyrning
- Uthyrning kräver tillstånd från styrelsen. Ansök skriftligen i god tid till styrelsen. Föreningen debiterar tio procent av ett prisbasbelopp per år för andrahandsuthyrning. (2021 = 47 600kr/år). Den summan (~3970kr) debiteras för varje månad som uthyrning är aktuell och avgiften läggs direkt på månadsavgiften.
- Styrelsen beslutar om uthyrning på ordinarie styrelsemöten. Var ute i god tid!
- Ansökan ska innehålla: skäl för uthyrning, uppgifter på den som ska hyra samt tidsangivelse för tiden. Styrelsen beviljar maximalt uthyrning för tolv (12) månader per ansökan. Ny ansökan ska göras minst två (2) månader innan tidigare beviljade ansökan går ut. Eventuell förlängning kan ske med maximalt ett (1) år, om inte särskilda skäl kan anges. Särskilda skäl kan exempelvis vara studier eller tillfälligt arbete på annan ort.
- Om uthyrningen kommer att ske minst två (2) år skall hyresgästen avstå från besittningsskydd. Besittningsskyddet för andrahandshyresgäst avtalas bort genom ansökan till hyresnämnden, som har särskild blankett för detta.
- Uthyraren informerar hyresgästen om gällande stadgar och trivsel- och ordningsregler.
- Skulle andrahandshyresgästen orsaka en skriftlig rättelse är det som bostadsrättsinnehavaren som ansvarar för att rättelse sker.
§ 15 Lägenhetsunderhåll
Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att underhålla bostaden. Vad som ingår i bostaden och som ska underhållas framgår av föreningens stadgar. Till bostaden räknas normalt golv, väggar, tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inne- och ytterdörrar. Om något går sönder måste du själv se till att det blir reparerat.
- Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över bostadens våtutrymmen.
Läckageskador kostar mycket och leder i allmänhet till stort obehag för den som drabbas. Om man inte är uppmärksam kan det även drabba grannar. Vill man byta befintliga brunnar så måste man skriftligen ansöka hos styrelsen och få det godkänt för att kunna göra det. Föreningen kommer inte täcka eventuella kostnader som detta medför den boende. Om man väljer att sätta in annan utrustning än original och det blir dyrare vid ett framtida stambyte så får boende stå för mellanskillnad om man då inte väljer att få det återställt till original.
OBS! Hemförsäkring måste tecknas av enskild medlem.
§ 16 Förändringar i lägenheten
- Mindre förändringar får göras i din bostad som t ex lägga nya golv, sätta upp nya köks-och badrumsskåp, måla och tapetsera samt byta vitvaror.
- Vill du ta ner en vägg, dra om eller dra nya rör eller utföra någon förändring i ventilationssystemet måste du först skriftligen begära tillsstånd för detta hos styrelsen. Allt arbete som handlar om vatten, avlopp eller ventilation måste gå via styrelsen. Var ute i god tid!
- I vissa fall kan bygganmälan tillkommunen behöva göras för vissa typer av arbeten.
§ 17 Uteplatser och Grillning
- Kolgrillning eller eldning med ved är inte tillåten på balkonger, terrasser eller uteplatser tillhörande de vita husen (punkthusen). Kolgrillning är endast tillåten på uteplatserna tillhörande de röda radhusen samt vid anordnad grillplats vid fotbollsplanen.
- Engångsgrillar får inte användas inom föreningens område.
- El och gasolgrill går bra att använda på alla terrasser och uteplatser. Observera av brandsäkerhetskäl så får inte gasolflaskan vara större än P11 (11 liter) Den måste dessutom förvaras utomhus och väder skyddad. Används gasol ska man alltid kontrollera så att gasolflaskans avstängningskran är ordentligt stängd.
- På balkonger får endast elgrill användas.
- Bostadsrättsinnehavare med uteplats eller trädgård ansvarar själva för underhåll av häckar, gräsmattor, staket och planteringar. Sommartid är det extra viktigt att underhålla buskar och träd så de inte växar sig för höga eller vida. Häckar får inte vara högre än 180 cm och gräsmattor ska klippas regelbundet. En del trädgårdsutrustning finns att låna från föreningen, se hemsida för mer information.
- Om getingbo finns på uteplats eller i trädgård; kontakta styrelsen för att få hjälp med avlägsning. Föreningen har avtal med företag som tar hand om skadeinsekter.
§ 18 Om du avser att sälja
- Kontakta styrelsen i god tid och ta reda på vilka rutiner som gäller vid överlåtelse. Tänk på att den/de du säljer till ska också godkännas som ny/nya medlemmar i god tid innan inflyttning.
- Styrelsen eller förvaltaren har rätt och ska besikta bostadsrätten i god tid innan flyttning.
- Tillsammans med ansökan om medlemskap ska också ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen.
- Kontrollera med styrelsen om det utgår särskilda avgifter vid överlåtelse.
- Har du kvitterar ut extra nyckel/nycklar ska dessa återlämnas till styrelsen.
Kontakt med styrelsen
Som medlem är du varmt välkommen med frågor och synpunkter till styrelsen. Du kontaktar styrelsen via mejl. Kontaktinformation och information om felanmälan finns på anslagstavlan i trapphusen och på hemsidan http://astrakanbrf.se Information om styrelsens medlemmar finns också på anslagstavlan samt på föreningens hemsida. Observera att felanmälan inte ska göras direkt till enskild styrelsemedlem.
Utöver ordningsreglerna gäller föreningens stadgar.